ALFA Centar: Počela kampanja Pušti neka zvoni

ALFA Centar: Počela kampanja Pušti neka zvoni

ALFA Centar i ove godine, šestu put zaredom, obiležava Svjetski dan sjećanja na Žrtve saobraćajnih nesreća, koji se u svijetu inače obilježava svake treće nedjelje mjeseca novembra od 1993. godine.

Ovoga puta to čini kampanjom “Pušti neka zvoni“, koju realizuje od 11. do  18. novembra u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i Ministarstvom unutrašnjih poslova, a koja ima za cilj da skrene pažnju na opasnost upotrebe mobilnih uređaja u vožnji, smanjenje broja povrijeđenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama i  podizanje nivoa saobraćajne kulture kod svih građana Crne Gore.

pusti neka zvoni baner 1

“Upotrebe mobilnih telefona u vožnji, koji je jedan od najčešćih uzročnika najvećeg broja saobraćajnih nezgoda. U tom cilju sprovešćemo kampanju putem društvenih mreža, kao i putem medija koji će nas podržati. Širom Crne Gore postavljeno je 17 bilborda  sa porukom „Pušti neka zvoni“, a planirano je niz akcija u kojima će članovi Alfa centra zajedno sa pripadnicima Uprave policije u nekoliko gradova na najprometnijim raskrsnicama kontrolisati saobraćaj i upozoravati na opasnost upotrebe mobilnih telefona“, kazao je Branko Čupić, koordinator projekta.

Važno je napomenuti da je jedan od glavnih nedostataka neadekvatna evidencija u elekronskom obliku u sistemu zdravstva, koja efikasno ne prikazuje slučajeve povrijeđenih i liječenih u zdravstvenim ustanovama, tok rehabilitacije, i generisane troškove nastale usled saobraćajnih nezgoda.

45882067_2437881802905659_2083894861886390272_n

“Svaka zemlja u skladu sa svojom postavkom nacionalnog zakonodavstva treba da identifikuje ključne rizične faktore ponašanja u saobraćaju, kao što su brzina, vožnja pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, upoteba kaciga i pojaseva, sjedišta za djecu, tokom vožnje upotrebe mobilnih telefona, uslove postojeće saobraćajne infrastrukture, tehničke karakteristike prevoznih sredstava, adekvatno izdavanje ljekarskih uvjerenja za vozače, polaganje vozačkih ispita i izdavanje vozačkih dozvola“, ističu iz NVO ALFA Centar.

Author Description

Uspori.me

No comments yet.

Join the Conversation