Dva značajna jubileja ALFA Centra

Dva značajna jubileja ALFA Centra

ALFA Centar je danas realizovao 250-ti saobraćajni čas u sklopu svoje misije povećanja saobraćajne kulture kod učenika predškolskog i školskog uzrasta. Čas je realizovan u područnom odjeljenju Osnovne škole „Ivan Vušović“ u Rastovcu u Nikšiću za 26 učenika koji pohađaju prvi, drugi, treći i četvrti razred.

IMG_8625

Istovremeno danas je postavljena odgovarajuća vertikalna saobraćajna signalizacija u blizini ovog područnog odjeljenja. To je 100-ta inicijativa koju su podnijeli nadležnim organima lokalnih samouprava u Crnoj Gori koja je pozitivno riješena.

IMG_8651

“Konstatujem da se iz godine u godinu, doduše veoma sporo, građani oslobađaju straha od komunikacije sa odgovarajućim službama na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve veći broj njih se aktivno uključuje u procese donošenja odluka i pokretanje različitih inicijativa čiji je rezultat povećanje bezbjednosti i ukupnog kvaliteta života. Nažalost, još uvijek, njihova motivacija i energija su usmjereni na rješavanja onih pitanja direktno vezanih za lične i pojedinačne, odnosno, problem koje se tiču uskog broja zainteresovanih, dok je primjetan izostanak razumjevanja i podrške kada su u pitanju širi interesi. Veliki broj građana se jednostavno plaši koristiti svoja prava iz Zakona o lokalnoj samoupravi u strahu da se iz njima znanih razloga zamjeri “vlasti” ili “nekome iz vlasti”. U tom oslobađanju od straha nevladine organizacije imaju važnu, ali ne i presudnu ulogu, jer ova prava građani mogu i sami ostvariti bez nekih posebno komplikovanih procedura. O tome govori i naš dosadašnji uspjeh, pokazujući da nadležne službe ipak reaguju ako im se rješavanje problema predstavi kroz jasnu inicijativu i na valjan način. Posebno bih istakao Sekretarijat za saobraćaja i komunalne poslove u opštini Nikšic.
Znam da je daleko dan kada će ovakve i slične stvari biti svakodnevnica , jer će se građani još dugo obraćati i oslanjati na obećanja partijskih prijatelja, rođaka i kumova zanemarujući svoja prava koja im obezbjeđuje pomenuti Zakon. .” rekao je Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra.

IMG_8641

Nada Radovic , koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u ALFA Centru istakla je da će današnje postavljanje vertikalne signalizacije sigurno uticati na povećanje opreza kod svih učesnika u saobraćaju na ovoj dionici a posebno na vozače. ”Međutim, smatram da bez istovremene kontinuirane edukacije od najmlađih do najstarijih u ovom dijelu MZ Vidrovan samo saobraćajni znak neće biti garancija da je problem koji su građani registrovali riješen. Apelujemo na sve da nam bezbjednost saobraćaja postane stil života a briga prema sebi i drugima životni imperativ” zaključuje Radović.
Predstavnik mještana koji su preko ALFA Centra pokrenuli inicijativu je Vidoje Kisić koji je kazao da već duže vrijeme mještani traže i zahtijevaju da se problem oko škole riješi. “ ALFA Centar nam je mnogo pomogao ali imamo jos dosta stvari u školi I oko nje koje zbog djece treba dovesti u red.”

IMG_8647

Na ovaj način ALFA Centar je podsjetio javnost na mogućnost učešća u donošenju lokalnih odluka, važnost aktivne participacije u životu zajednice i potrebu sinergijskog djelovanja svih aktera u namjeri da nam život bude bezbjedniji i kvalitetniji.
U ALFA Centru ističu broj od 100 pozitivno rijesenih inicijativa i građanskih inicijativa koje su u posljednjih dvanaest godina, u ime građana, podnijeli različitim nadležnim službama u desetak crnogorskih opstina.
U odnosu na broj podnijetih , bilježe procenat od 90% uspješno završenih. Od toga je najveći broj (81) u oblasti rješavanja problema saobraćajne infrastrukture a ostale su uglavnom iz oblasti komunalne djelatnosti.

Author Description

Uspori.me

No comments yet.

Join the Conversation