Hitnim preduzimanjem mjera sačuvati živote učesnika u saobraćaju

Hitnim preduzimanjem mjera sačuvati živote učesnika u saobraćaju

U 192 saobraćajne nezgode u poslednjih 14 dana tragično je izgubljeno deset života, 35 je teže, a 62 je lakše povrijeđeno.

Ovi podaci pozivaju na uzbunu i opštu mobilizaciju zajednice.

S obzirom na to da je bezbjednost saobraćaja veoma kompleksna, a u Crnoj Gori prilično neuređena i nedefenisana oblast, pozivamo nadležne institucije, u prvom redu Vladu Crne Gore da konačno preduzme hitne mjere i konkretne poteze kako bi sačuvali bezbjednost i živote građana:

1. Da se HITNO formira Agencija za bezbjednost saobraćaja

Agencija bi se bavila analizom problema,okruženja i mogućnostima prevencije, pripremom strategija i nacionalnih planova, raspodjelom finansijskih i ljudskih resursa, realizacijom konkretnih akcija i kampanja i svim pitanjima od značaja za bezbjednost u saobraćaju.
Ona bi okupila i koordinirala predstavnike vlasti, saobraćajne policije, privrede, stručnjake, medije, NVO, ostale interesne grupe (osiguravajuća društva, auto škole, udruženje vozača i sl.) i mobilisala sve građane u cilju povećanja nivoa saobraćajne kulture na svim nivoima.

2. Da se HITNO uvrsti školski predmet „Bezbjednost u saobraćaju“ u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola, kao i da se pooštre kriterijumi za polaganje vozačkih ispita.

Iako svjesni zaista ozbiljne situacije i potrebe za hitnim djelovanjem građani i dalje smatraju da se ovakve nesreće dešavaju isključivo drugima. Krajnje je vrijeme da se svi osvijestimo i preuzmemo odgovornost za svoje i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Author Description

Uspori.me

No comments yet.

Join the Conversation