Počela kampanja “Prva je prva pomoć”

Počela kampanja “Prva je prva pomoć”

ALFA Centar će u okviru programa bezbjednosti saobraćaja, u periodu od 10. Do 25. jula realizovati kampanju „Prva je prva pomoć“

Cilj kampanje je da podsjeti sve učesnike u saobraćaju, a naročito vozače motornih vozila, institucije, civilno društvo i kompletnu zajednicu na skup mjera i postupaka kojima se spašava život i sprječava dalje pogoršanje zdravlja povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama.

„Imajući u vidu da je obuka građana (posebno vozača) u ovoj oblasti prilično neuređena, da velika većina vozača nema znanja da pruži efikasnu prvu pomoć i tako spasi život stradalom u saobraćajnoj nezgodi dodatnu konfuziju unosi i tumačenje Zakona o bezbjednosti na putevima kojim je regulisana obaveza posjedovanja kompleta prve pomoći, potom Pravilnika o sadržaju istog, a zatim i obaveza kompletnosti na tehničkom pregledu vozila prilikom registracije.
Podatak da u 2016. i 2017.godini u Crnoj Gori nije bilo kažnjavanja vozača zbog ovog prekršaja dodatno nas uvjerava da se u aktuelnom ekonomskom i socijalnom trenutku i pripadnici saobraćajne policije i većina vozača veoma površno odnose prema ovom važnom i ozbiljnom pitanju.“ rekla je Nada Radović, rukovodilac odsjeka za bezbjednost saobraćaja u ALFA Centu.

Doktor Danilo Ćosović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je kratkim predavanjem podsjetio zainteresovane vozače kako da ispravno iskoriste sadržaj iz kompleta prve pomoći.

„Od izuzetno velike važnosti je poznavati i stručno primijeniti prvu pomoć u situacijama kada je to neophodno. Često se radi o spašavanju života povrijeđenog do dolaska stručne medicinske ekipe. Takođe osim znanja potrebno je imati odgovarajući sanitetski materijal a i na pravi način reagovati u slučaju saobraćajne nezgode. Građani se najčešće oslanjaju na pozivanje dežurnih policijskih službi pa je jednako važno da se tom prilikom saopšti što preciznija, detaljnija i jasnija informacija o vrsti nezgode, broju povrijeđenih lica, vrstama povreda itd.
Znanje o pružanju prve pomoći je višestruko korisno ne samo kod saobraćajnih nezgoda jer se povrede mogu desiti i u kući, na radnom mjestu i u svim životnim situacijama.“ rekao je doktor Ćosović.

Kampanja „Prva je prva pomoć“ takođe podrazumijeva sprovođenje ankete kojom se želi utvditi u kojem procentu su vozači u Crnoj Gori upoznati sa obavezom posjedovanja kompleta prve pomoći u vozilu, da li je posjeduju i u kakvom stanju, koliko je važno znati pružiti efikasnu, stručnu i pravovremenu prvu medicinsku pomoć povrijeđenima u saobraćajnim nezgodama.

Anketom će biti obuhvaćeno po 50 vozača u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju i Herceg Novom. Obezbijeđen je i određen broj kompleta prve pomoći koji će biti podijeljen vozačima koji tokom anketiranja ne budu posjedovali isti.
Rezultati ankete biće predstavljeni institucijama koje su odgovorne za ovu oblast, a na pres konferenciji i široj crnogorskoj javnosti.

Period trajanja kampanje će biti iskorišćen za izradu situacione analize sa konkretnim prijedlozima koji će uticati na unaprijeđenje pitanja i edukacije o prvoj pomoći u Crnoj Gori.

IMG_8093IMG_8052IMG_8051IMG_8030IMG_8027IMG_8022

Author Description

Uspori.me

No comments yet.

Join the Conversation