Saobraćajno vaspitanje nedovoljno zastupljeno u školskoj nastavi

Saobraćajno vaspitanje nedovoljno zastupljeno u školskoj nastavi

ALFA Centar je u okviru svog programa bezbjednosti saobraćaja održao saobraćajni čas u Osnovnoj školi “Džafer Nikočević” u Gusinju za učenike devetog razreda.
“U razgovoru sa učenicima primijetili smo da su njihova znanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja nijesu na visokom nivou. Uočeno je da su na određen broj pitanja o osnovnim saobraćajnim pravilima i propisima (prilagođenimuzrastu) učenici odgovarali neodređeno ili netačno. Takođe, na konkretnim primjerima smo im naveli slučajeve ozbiljnog povređivanja njihovih vršnjaka uslijed nepoštovanja propisa , a kroz razgovor smo saznali i kako se oni ponašaju u svakodnevnim situacijama u saobraćaju” kazala je coordinator programa bezbjednosti saobraćaja Nada Radović dodajući da je uočeno da kod njih ipak interesovanje I želja da znanje u ovoj oblasti dalje unaprijede

IMG_8619

“Uočavajući sličnu situaciju i u drugim školama u CrnojGori, mišljenja smo da oblast bezbjednosti saobracaja treba uvrstiti u obavezan nastavni predmet, a do tada ukazivati nastavnom osoblju na potrebu međupredmetnog proučavanja bezbjednosti saobracaja, dakle izučavanja ove teme kroz druge-obavezne nastavne predmete, dodajući da će jedino pravovremenom I pravilnom edukacijom najmlađih o saobracaju možemo stvoriti generaciju savjesnih I odgovornih vozača koji će poštujući I svoje I tuđe živote u saobracaja I time stvoriti ambijent u kojem se svi osjećaju bezbjedno I sigurno.

ALFA Centar najavljuje da će sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti kako bi kod štoviše mladih razvili svijest o važnosti poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa.

Author Description

Uspori.me

No comments yet.

Join the Conversation